În perioada 25.11.2023–10.12.2023, specialiştii din cadrul Centrului de informare şi sensibilizare a populaţiei, Centrul de Asistenţă destinat Agresorilor, Centrul de primire în regim de urgenţă pentru protecţia victimelor violenţei domestice, au desfăşurat o campanie de informare şi sensibilizare, în care şi-au propus derularea unor activităţi în comunitatea braşoveană, cu oaczia celor 16 zile de activism împotriva violenţei de gen.
Scopul campaniei a fost promovarea valorilor non-violenţei şi implementarea unor acţiuni de sensibilizare, reducerea numărului de persoane aparţinând grupului vulnerabil-victime ale violenţei domestice şi agresorii acestora.
În urma campaniei desfăşurate, am obţinut rezultate şi un impact semnificativ, prin eforturile
colective ale specialiştilor implicaţi, reuşind să conştietizăm comunitatea cu privire la acest fenomen.
Printre obiectivle stabilite la începutul campaniei am reuşit să obţinem:
- Campania noastră a generat o conştientizare semnificativă în rândul comunităţii atrăgând atenţia asupra prevalenţei şi diversităţii violenţei de gen prin intermediul acţiunilor de informare în spaţiul public.
- Sprijin şi solidaritate. Am facilitat crearea unui spaţiu sigur şi de susţinere pentru victimele violenţei de gen, beneficiare în cadrul Centrului care şi-au putut găsi sprijin şi solidaritate, prin facilitarea participării la ateliere de creaţie. Beneficiarele din cadrul centrului au avut parte de un climat de cooperare şi armonie, scopul fiind exprimarea liberă, creativă a identităţii individuale, descărcarea tensiunilor precum şi exprimarea emoţiilor printr-o activitate comună. În cadrul atelierului a fost prezentă doamna Oana Ţeicu, membru în cadrul Clubului Internaţional Soroptimist. Doamna Ţeicu a susţinut şi încurajat victimele către zona artistică exprimată liber de către beneficiare în pictură şi desen.
- Campania a generat un val de implicare din partea comunităţii, oamenii au avut acces la informaţii din partea specialiştilor în cadrul Evenimentului ,,Biblioteca Vie’’, organizat de către Asociaţia Pas Alternativ în cadrul Universităţii Transilvania – Aula Sergiu Chiriacescu, eveniment susţinut la a III a ediţie. Programul ,,Împreună pentru siguranţa femeilor’’, a avut ca obiectiv:
- Înţelegerea diferitelor perspective de a percepe situaţiile de abuz
- Dezvoltarea nivelului de empatie, compasiune şi solidaritate faţă de alte femei aflate în situaţii de abuz
- Creşterea nivelului de motivaţie, curaj, încredere şi a dorinţei pentru schimbare
- Dezvoltarea capacităţii de oferire ţi primire a sprijinului, în cadrul grupului de suport #ŞIEUREUŞESC*
- În data de 27.11. 2023, am desfăşurat o campanie de prevenire a violenţei împotriva femeii în rândul studentelor din cadrul UNITBV, în colaborare cu poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, care în baza Programului naţional de prevenire a vioolenţei domestice ‘’Bright Sky’’, au desfăşurat o campanie de prevenire a violenţei de gen ,,Siguranţa este un drept al tuturor’’, cu această ocazie s-au abordat subiecte precum:
- Modalităţi de prevenire/combatere a agresiunii survenite în mediul familial
- Eliberarea ordinului de protecţie provizoriu
- Solicitarea ordinului de protecţie în ninstanţa de judecată
- Informaţii despre Aplicaţia Bright Sky
- Informaţii despre noţiunea de violenţă de gen
- Campania noastră a generat interes şi colaborare din partea Instituţiilor şi Organizaţiilor locale respectiv:
- Asociaţia Pas Alternativ
- Asociaţia Aici Pentru Tine
- Asociaţia Medicilor de familie – Braşov
- Club Internaţional Soroptimist
- Inspectoratul de Poliţie Judeţean
- RATBV
- Universitatea Transilvania – Braşov
- S-au desfăşurat acţiuni de informare cu privire la prezentarea miturilor/realităţilor privind violenţa împotriva femeii, WORKSHOP în colaborare cu Asociaţia Aici Pentru Tine, în rândul persoanelor de gen feminin din cadrul DAS-Bv.
De asemenea, s-au desfăşurat acţiuni de informare şi sensibilizare, prezentarea miturilor/realităţilor cu privire la violenţa de gen, WORKSHOP cu tema: ,,Compasiune şi feminitate’’, în rândul asistentelor medicale din cadrul Unităţilor de învăţământ care aparţin de DAS-Bv.
- Au fost suţinute acţiuni de informare şi sensibilizare a populaţiei cu privire la violenţa de gen la nivelul cabinetelor medicale din Braşov, în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Braşov şi Asociaţia Aici Pentru Tine. S-au diseminat pliante, afişe, flyere medicilor de familie.
- În perioada 25.11.2023- 10.12.2023, prin intermediul R.A.T. Braşov, a fost difuzat materialul video în mijloacele de transport în comun au fost diseminate informaţii în comunitate cu privire la prevenirea și combaterea violenței domestice, precum și la serviciile sociale oferite de către Centrul de Informare și Sensibilizare, respectiv ale Centrului de asistență destinat agresorilor din cadrul Direcției de Asistență Socială Brașov.
Vă mulţumim!